O scurtă analiză a idiotului care parchează

Cred că scuza pe care am auzit-o cel mai des de la boșii care îți urcă mașinile pe trotuare și spații verzi este ”Ce să fac, duduie, dacă nu-mi face primăria locuri de parcare”. Mi se pare de departe cea mai idioată chestie pe care o poate genera mintea de meltean. Spune-mi că îți iese fum din palmă dacă dai un leu jumate pe oră, spune-mi că ești primul din neamul tău care a văzut automobil și că nu te poți desprinde de el, că ți-e greu să gândești sau să miști și că rotițele din capul tău nu pot plasa rotițele mașinii decât fix în fața destinației, că dacă parchezi 10 metri mai departe ești atât de prost încât te rătăcești. Dar nu e vina ta, e vina primăriei și a primarului pe care tot tu l-ai votat că parcă prea seamănă la privire cu tine.

Să spui că motivul pentru care parchezi neregulamentar este pentru că n-a făcut primăria loc de parcare pentru tine e ca și cum ai tâlhări și te-ai plânge că nu ți-a dat statul de mâncare, ca și cum ai trece pe roșu și ai protesta că nu a reglat poliția semaforul să fie verde când treci tu, ca și cum un violator s-ar scuza prin faptul că nu i-a dat statul o iubită.

Îmi mai place de mor și povestea aia cu ”e scumpă parcarea”. De la pretențioși care nu se pot deplasa altfel decât cu mașina zi de zi, pe care o alimentează cu carburant și piese. Pentru că vor confort și pentru că și l-au plătit în leasing și, cu toate astea, nu le mai pasă de confort când coboară cu pantofiorii în nămolul de pe arătură sau când șterg cu paltonașul mașinile cocoțate pe același trotuar pe care au parcat și ei. ”E scumpă parcarea”, dar plătesc cu un mare aer de importanță parcagiul care i-a direcționat spre un spațiu verde, fiindcă doar el, amărâtul, le-a putut înțelege statutul și s-a adresat cu ”șefule”.

Se bucură ca la păcănele când văd liber locul ăla bun de parcare, fix de la intrarea în parc, acolo unde se urcă ușor cu mașina, de parcă ar fi făcut pentru cărucioare și scaune cu rotile. Pentru că au ieșit să se plimbe, dar doar în parc, că în rest e trotuarul prea plin de mașini parcate.

Și sunt fix aceleași personaje care nu plătesc bilet de autobuz pentru că nu sunt condiții, care își bagă unghia în gât că s-a scumpit călătoria cu metroul fiindcă sunt nemulțumiți de dezvoltarea rețelei, care se miră când își văd vecinii că fac curățenie pe scara blocului, care pornesc avariile pentru a ajunge la o șaorma, care au mai multe drepturi decât oricare biciclist sau pieton.

parcare bucuresți

 

 

sabina